PERİODONTOLOJİ- DİŞ ETİ HASTALIKLARI
Sağlıklı diş eti nasıldır?
Sağlıklı diş eti açık pembe renkli, mat, sert kıvamlı, yüzeyi portakal kabuğu görünümündedir. Diş eti kanaması altta yatan bir diş eti hastalığının habercisi olabilir.
Diş eti hastalığı nedir?
Diş eti ve dişi destekleyen dokuları etkileyen iltihabi bir hastalıktır. Sadece diş eti etkilendiğinde “gingivitis” adını alır. Hastalık ilerleyip kemiklere ve kemikle diş arasındaki bağlara gelirse “periodontitis” adını alır. Diş eti hastalıkları, diş çürüğü kadar yaygın görülmektedir ve bu sebeple çürük olmayan sağlam dişlerde de kayıplar gözlenebilmektedir. Hastalık durumunda diş etleri kanamalı, kırmızı renkli ve ödemli gözükmektedir. Diş taşı mevcuttur. Dişlerde sallanma, yer değiştirme, aralanma, uzama gözlenebilir. Ağızda kötü bir tat ve koku vardır. Hastalığın sebepleri arasında diş eti ve dişler üzerinde biriken yapışkan bir tabaka olan bakteri plağıdır. İçerisinde bolca bakteri olan bu plak günlük temizlik ile uzaklaştırılmazsa kalsifiye olup “diş taşı”na dönüşür. Zamanla diş eti hastalığı, diş etlerinin dişlerden uzaklaşmasına sebep olur. Diş ve diş eti arasında oluşan bu cepte bakteriler birikir ve diş etrafındaki kemikte de hasar oluşturur. Genetik faktörler, sigara, hormonal durumlar, stres, ilaç kullanımı, bazı sistemik hastalıklar da periodontal hastalığın sebeplerindendir. Periodontal hastalıklar, kalp ve akciğer hastalıkları, diyabet ve erken doğum/düşük doğum ağırlığı gelişiminde önemli bir risk faktörüdür. Sigara kullanımı periodonral hastalıklardaki kemik kaybının artışında bir risk faktörüdür. Ve sigara içen bireylerde diş eti hastalığı tedavisinin başarısında düşüş gözlenmektedir.
Diş eti hastalığının tedavisi nasıldır?
Diş eti hastalığı çok yaygındır. Birçok kişide bu hastalık başlangıç seviyesindedir. İyi bir ağız bakımı eğitimi ve hekim tarafından yapılan profesyonel temizlik ile tedavi edilebilmektedir. Hastalığın şiddetine göre 4 hafta-6 ay arasında bir tedavi süreci vardır. Periodontal tedavi hasta ve hekimin ortak katkısıyla gerçekleşir. Tedavinin devamlılığı hastanın ağız bakımını düzgün ve düzenli yapmasına bağlıdır. Diş taşı temizliği: hastalığın erken safhasındaki tedavisidir. Bu işlemde diş etrafındaki plak, taşlar ve lekeler uzaklaştırılır. 6 ayda bir kontrole gelip yaptırılması tavsiye edilir. Kök yüzeyi düzleştirmesi: diş ve diş eti arasında oluşan cep bölgesindeki diş taşları ve iltihaplı dokular lokal anestezi altında temizlenir ve kök yüzeyi pürüzsüz hale gelir. Böylece diş etinin kök yüzeyini sıkıca sarması sağlanmış olur. Periodontal flep operasyonu: diş ve diş eti arasında oluşan cepler çok derin ve yeterince temizlenemiyorsa diş eti bütün olarak kaldırılıp kök yüzeyi ve iltihaplı dokular temizlenir ve sonrasında diş eti dikişler ile kemiği örtecek şekilde kapatılır. Gerektiğinde kemik grefti uygulaması yapılabilir. Diş eti hastalığından korunmak için alınabilecek önlemler nelerdir? Diş etlerine bakım uygulamak en az dişlerinize bakım uygulamak kadar önemlidir. Diş ve diş etleri birlikte günde iki kere fırçalanmalıdır. Kullanılan diş fırçası yumuşak olmalıdır. Diş ve diş eti birleşimine masaj yapar gibi titreşim hareketi uygulanmalıdır. Dişlerin ara yüzleri için ara yüz fırçası, diş ipi, ağız duşu gibi temizleyiciler kullanılmalıdır. Birçok kişi diş eti hastalığı olduğunun farkında değildir. Bu nedenle düzenli olarak diş hekimi ziyaret edilmeli, diş ve diş eti temizliğine özen gösterilmelidir.